Thursday, December 29, 2011

ayat2 cinta

Jika ALLAH tidak memberimu seseorang yang kamu impikan..
Semoga Dia menghadirkan seseseorang yang mengimpikanmu..

Bila ALLAH tidak memberimu seseorang yang kamu rindukan..
Semoga Dia menghadirkan seseorang yang merindukanmu...

Bila ALLAH tidak memberimu seseorang yang kamu dambakan..
Semoga Dia memberimu seseorang yang mendambakanmu...

Bila ALLAH tidak menyatukanmu dengan seseorang yang kamu cintai..
Semoga Dia menghadirkan seseorang yang mencintaimu...

Yang bukan HANYA kerana apa yg ada padamu....
Tetapi apa adanya dirimu....!!

Semoga ALLAH memberikan kita yang TERBAIK...
Dengan segala keindahan hati & ketakwaannya...

My dear FUTURE Husband

 I will cook. I will clean. I will shop. I will be the best wife, ever, InsyaAllah.. I will dress up for you. I will maintain my appearance for you. I will make sure to be the best wife I can be, InsyaAllah.. I will have children with you & I will raise them to be the best they can be. I will be the best mother, InsyaAllah.. All this - as long as you promise me one thing.. ♥ Help me, accompany me in getting to Jannah! ♥ Insyaallah ♥

Monday, December 19, 2011

hilang...!!!!!

hilang satu perkataan yg memberi maksud yg byk.. sedih pun ade..happy pun ade..
ok kalau barang hilang,kebarngkalian nk jumpa balik tu mustahil dan sgt tipis peluang..itu pun atas rezeki kn.. (my phone ilang!!! sy rindu tepon cenggih tu..huhuhu ouh samsung wave..reda jela..) tp kalau orang yang kita syg tu hilang..pahit kan.(ilang sbb dh terputus hubungan,terlost contact,pergi jauh2..merajuk..membawa diri..)huhuhu..
bak org tua2 kata..kisah yg lalu usah dikenang..nanti merana diri.. biarlah ia hilang pergi ..
sesungguhnya ade la tu baiknya...dunia2 sungguh dirimu tidak adil..
...tetibe hati ni terasa hilang sesuatu.. hurmm.. jiwa terasa kosong..huhu..apepun,..kembali padaNYA..itulah jalan terbaik...ok kita stop cni dulu luahan hati..tata..slm

Saturday, December 17, 2011

Lirik Lagu Ombak Rindu–Hafiz/Adira

Adira :
Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku

Hafiz :
Tuhan aku tahu banyak dosa ku
Hanya ingat Kamu kala duka ku
Namun hanya Kamu yang mampu membuka
Pintu hatinya untuk cintaku

Adira :
Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dari ku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung

Hafiz :
Hujan bawa air mata ku
Yang mengalir membasuh luka ku
Agar dia tahu ku terseksa
Tanpa cinta dia di hatiku

Hafiz & Adira :
Hanya mampu terserah
Moga cahaya di penanti

Hafiz:
Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya

Adira:
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku

Friday, December 16, 2011

mana satu ni: single ke couple?

 'bestnye...kalw ada orang sayang.. xcm ak ni' , orang single selalu cakap.
' baik single, senang.. bla dh bedua ade je masalah,..' Ini pulak dr orang yang bercouple cakap.
Yang single nak bercouple, yang bercouple nak single pulak. Mana satu ni?hurm..ada baik n buruknya....terpulangla pd korang tuk menilainya...here da tips tops..

SINGLE

Keseronokan
1. Bebas nak berkawan dengan sesiapapun, laki ke pompuan ke..(freedom)

2. kalau nak pegi mana-mana pon..xde yg kisah

3. Boleh buat keputusan sendiri dengan senang hati tanpa ade gangguan

4. Ibu bapa dan sahabat menjadi keutamaan..definately
5. Boleh je hangout dengan kawan-kawan
6. Save kredit handphone (jarang top-up,jimat kot)

7. Tak payah nak tekanan sangat fikir pasal masalah hubungan..rilek sudah

8. Terpelihara dari di fitnah.
9. Terpelihara dari maksiat (berdua-duaan)
10. Tak terbeban dengan masalah pasangan..


Masalah.
1. Kesunyian..lonely..i'm mr lonely ~~ (pada waktu-waktu tertentu)
2. Terasa rendah diri(org lain ade ak xde huhuh)

3. Semua orang keliling tak puas hati sebab single lagi.. (ni ko pe cer single ag?hurm..ade ko kisah?)

4. Mak ayah jadi risau sebab mungkin anak akan kahwin lambat ( khas buat wanita).
5. Terasa kurang kasih sayang
6. Rasa terasing bila kawan-kawan lain keluar pergi dating..(jeles kot)

7. Takda tempat nak berkongsi setiap detik kehidupan yang dilalui. (kat diari mungkin?diari la segalanya)
8. Tiada pemangkin semangat (untuk jadi lebih baik).
9. Tak merasa macam member lain dapat baju, perfume, rantai, gelang, jam dll (semua beli sendiri je)
10. Takda yang sudi hanta pergi dan balik, keluar jalan-jalan.

COUPLE

Keseronokan
1. Ada yang sayang,sweetnyee..
2. Ada yang take care- bahgia idup
3. Selalu dapat nasihat percuma..
4. Dapat jalan-jalan selalu (balak ada kereta)
5. Ada tempat bercerita and mengadu nasib (berkongsi suka dan duka)
6. Menjadi pemangkin semangat dalam apa aspek sekalipun
7. Selalu dapat hadiah(depend la kat dia kn)
8. Belajar untuk jadi lebih bertanggungjawab.
9. Belanja tak berkira (ikhlas)-yeke?
10. Calon suami/isteri dalam tangan-for sure kn so tak yah dh cari..hihi


Masalah.
1. Setiap keputusan kena berbincang dulu dengan si dia. (keputusan bergantung pada si dia)
2. Menjadi antara yang selalu spoil-kan mood kawan-kawan (masa hang out)
3. Dipandang serong oleh jiran tetangga.
4. Terjebaknya dengan maksiat (berdua-dua an dan lain-lain)
5. Selalu makan hati.-jeles la...huhu
6. Asyik-asyik nak gaduh. (hal kecik jadi besar) not mature
7. Selalu nak kena 'punch card' (nak pergi tengok TV pon kena inform dulu.,even nk...%$#^ .huh)
8. Tak boleh berkawan sebarangan (kena repot kawan dengan siapa) really annoyingla
9. Banyak duit habis beli prepaid. (khas untuk yang rajin bergayut,xdpt jupe kol pun jd la..lepas indu)
10.Mensisih kan keluarga atau kawan-kawan..

antara dua...mana lebih baik..? pening kn? tp bg yg dh merasa kapel..mybe diorg rasa single is da best ~~~.. pgalaman lalu cukup mengajar erti sebenar.. tp bg yg single n sedang berjinak2 diorg dh tak pk ape2 just straight to the person that they love...bak org kata cinta tu buto.. lain org lain pandangan..luahan ni hya yg tersirat n hya mampu diluahkan melalui ruangan maya...lain org lain rasa..
kadang2 kenangan lalu pahit untuk ditelan,tp hidup ni kena teruskan.. kita xkn sedar klaw semuanya smooth je spt yg dirancang...kdng2 kita diuji.. bersyukurlah dgn ape yg kita ade skrg... jodoh tu.. mmg kne cr tp jgn la terlampau sgt.. sabarla..bykan berdoa... huhu..single or kapel? hurm..tepuk dada tanya la diri...


semua ni dr sumber yg dipercayai...pengalaman kawan2,diri sendiri..dr buku..even searching on internet..so dr ape yg terlist kat atas tu jgn plak terasa diri tak berharga sbb still single.. it's ok.. jodoh xke mana..berdoala.. bg yg berkapel,jagala batas2 pergaulan anda..n cepat2 la mendirikan masjid..lagi sweet...




Berkasih sayanglah kerana Allah. Agar kau tidak lupa bahawa Dia sebenarnya yang menciptakan kasih sayang itu. Bercintalah kerana Allah. Agar cinta kau akan terus kekal hingga ke akhir sana. Bersabarlah kerana Allah sentiasa bersama orang-orang yang sabar.
....thanks...

resepi: kari kepala ikan..

untuk yg menunggu masakkan ni sila bersabar..later i'll cook.
sebut pasal kari mesti ingat kari ikan..ok kari kepala ikan..huhuh.. kalw ade sambal belacan lagi best..palk tu mkn ulam2..huh..tergoda plak..hhuhuh..ok ni antara bahan2 nk masak...

Bahan-bahan ( 4 org )

  • kepala ikan besar lebih kurang 600g ikan
  • kacang bendi 8 bji
  • 2 biji cili potong dua
  • 1 biji tomato
  • 1 1/2 bungkus rempah kari ikan
  • sedikit halba campur
  • santan pekat 1/2 cawan
  • daun kari
  • garam dan 1/2 cwn santan cair
  • 4 biji bwg merah n 1 ulas bwg putih (tumbuk sehigga halus)
  • 2 biji bwg merah n 1 ulas bwg ptih (potong nipis utk d tumis)
  • air

Cara-cara

  1. mula2 letakkan rempah/serbuk kari dlm 1 mangkuk campur bersama santan cair air perahan asam jawa
  2. tumbuk bwg merah n bwg putih gaulkan bersama2 rempah tadi
  3. panaskan minyak tumis halba campur bersama2 bwg merah setelah kekuningn mskkan daun kari
  4. masukkan bancuhan rempah kari tadi ...tutup periuk n kecilkan api
  5. msk sehingga pecah minyak kemudian mskkan sedikit air dan santan pekat
  6. setelah mengggelegak mskkan kepala ikan,kacang bendi,cili ,tomato,n garam secukup rasa 
huhuhu..pasni kena blaja masak byk agla.. step by step..it is learning process... adus..kari ouh kari...

friday nite: lepak2 girls

bila  budak kimia hangout....suasana makin terasa..
mlm ni kami2 kuar mkn2 kat mcd..ok fine.. huh.. mam burger la..fries la.. ape ag..kecoh satu bilik tu..sampai ade member kitaorg kena usha.. huh.. nice la lepak mlm2...dah lama xkuar cm ni.. take pic kat cini la citu la...peace sana sini la..posing kiri kanan la...lengkap la.. pempuan kn..huhuhu...
ade yg kata"lepas ni xdtg dh mcd,pg kfc plak.." huhuh... ok bila dah ramai malu tu kurang la skit kn.. ok la enjoy lgpun minggu ni byk test la..presentation la..huhuhu.. next week pun ade test ag... hidup student mmg cm tu kn..so,anyway thanks to cik becks n mira organize this lepak santai bersama2... nice one..so ape perancangan seterusnya? hurm...tunggu je la...(^_^) good nite..weekend love it..but tp esok ade kls..sabtu pun ade.. minggu nk final ni ade jer..hujung minggu ku kini menghilang dan menjauh.. ok la..

13 Ciri Lelaki Yang Layak Dicintai

Berikut adalah 13 ciri-ciri lelaki yang selayaknya seorang wanita pilih sebagai pelindungnya dan pemimpin hidupnya, lelaki yang layak dicintai!
13 ciri ini diatur mengikut perspektif seorang gadis Melayu beragama Islam khusus untuk panduan anda:
  1. Taat kepada Allah, taat pada ajaran Rasul.
  2. Mahir membaca Al-Quran dengan lancar, hafal surah-surah asas dan doa-doa asas, rajin membaca Al-Quran.
  3. Mempunyai pekerjaan tetap dan memiliki sumber pendapatan tetap.
  4. Suka menyeru orang lain kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran.
  5. Ada sikap optimis – berjuang mencapai kecemerlangan dalam hidup.
  6. Bersih dari sebarang kemungkaran yang nampak dan tak nampak.
  7. Baik kata-katanya, cemerlang perilakunya, seorang lelaki yang jujur.
  8. Tak pernah tinggal yang wajib, rajin melaksanakan amalan sunat dalam beribadah.
  9. Berani menhadapi cercaan dan berani menghadapi orang yang mencela.
  10. Tahu, faham dan sanggup melaksanakan tanggungawab.
  11. Bersifat terbuka, pemaaf dan penyantun.
  12. Tenang air mukanya, waspada dan bijak dalam membuat keputusan.
  13. Jika dia berkahwin, dia dapat melayan isteri dengan baik.
“…Kalau setiap saat awk ingtkan ALLAH & setiap saat itu juga saya ingtkan ALLAH.. Bermakna waktu itu kita dah menjadi satu kerana mencintaiNYA yang Satu. Di situlah selayaknya hati kita bertemu…”
Rasulullah s.a.w bersabda:
إذا جاءكم من ترضون دينه وخلقه فزوجوه إلا تفعلوه تكن فتنة في الأرض وفساد كبير
“Jika datang kepada kalian seorang lelaki yang kalian redhai agama dan akhlaknya, maka nikahkanlah ia. Jika tidak, maka akan terjadi fitnah di muka bumi dan kerusakan yang besar.”
(HR. Tirmidzi)

Thursday, December 15, 2011

thanks mojacko

when i'm really down..then  i look for someone...my friend
mojacko nice one... really thanks for nice advise... really like...
M.A.L.A.S
m-main2
a-asyik2
l-lengah2
a-angan2
s-suke2
usaha xdpat dikira..so berusaha la selagi terdaya...hasilnya pasti berbalaoi....yup setuju sgt... mojacko..thanks a lot.apepun i'm getting better..fuh..! yg lepas tu lain cite..pasni mindset ok.. yeah...! keep going sakura...! chaiyok...! fighting...!

Wednesday, December 14, 2011

berjalan tanpa henti: jgn berputus asa

nice song from devotess...

Bagaikan jauh jalan yang kutempuh
Langkah demi langkah akan kugagah
Hari demi hari berjalan tanpa henti
Yakinku ada sinar yang menentu
Kalau dah bertemu arah
Yakin penuh pasrah
PadaNya Yang Kuasa dikau berserah
Jika kau rebah jika kau kalah
Bersaksilah rahmatNya akan terserlah
Segala kepahitan segala keperitan
Terima bagai penghapus dosa
Malang yang menimpa duka yang melara
Mungkin di baliknya ada bahagia
Jangan jangan berputus asa
Dari rahmat Yang Maha Esa
Jangan jangan kita lupa
Ujian lumrahnya dunia

Sunday, December 11, 2011

lelaki n bola?

hurm.. lelaki ni mmg xblh dipisahkn dgn bola ker?bola oh bola.. tp ade jer laki yg tak minat bola kn.. ade kaki bola..ade kaki bangku.. kalw pempuan suka bola cm pelik plak.. huh... lelaki ni kalw terlampau obses huh....susah jgk.. klw dpt laki cm ni..huh.. adusla..kalw time musim bola megawan,huh...gayanye dgn bola la jwbnye..jgnlah plak terasa bg sesiape membacenya..sekadar yg terlintas dipkran sj.. lelaki ouh lelaki nape dirimu sukar ku fahami.. lelaki ni cm2 ragam... spjg hidup ni cm2 dh..tp still xpaham.. huh..xpela.. pempuan pun complicated...

Friday, December 09, 2011

sesungguhnya...

Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. ( QS Al Baqarah : 216)

ingatlah Allah selalu

Alihkan matamu ke arah laut,
airnya cantik membiru dan penuh ketenangan,
tapi hanya ALLAH sahaja yang tahu rahsia didalamnya...

Begitulah dengan kehidupan manusia,
riang ketawa tapi hanya ALLAH
yang tahu rahsia kehidupannya...

Jika kau kecewa,
pandanglah ke sungai,
airnya mengalir biarpun
berjuta batu menghalang...

Jika kau sedih,
pandanglah ke langit,
kau akan sedar bahawa
ALLAH sentiasa bersamamu...

Tuesday, December 06, 2011

antara suka dan cinta? berbeza?

DIHAPADAN ORG YG KITA CINTA, HATI KITA BERDEGUP KENCANG,
TAPI DIDEPAN ORG YG KITA SUKA, HATI KITA AKAN GEMBIRA.
DIDEPAN ORG YG KITA CINTA, MUSIM SENTIASA BERBUNGA2,
TAPI DIDEPAN ORG YG KITA SUKA, MUSIM ITU CUMA BERANGIN SHJ.
JIKALAU KITA LIHAT DIDLM MATA ORG YG KITA CINTA, KITA AKAN KAKU,
TAPI JIKALAU KITA MELIHAT KE DLM MATA ORG YG KITA SUKA, KITA AKAN TERSENYUM.
DIDEPAN ORG YG KITA CINTA, LIDAH KELU UTK BERKATA2,
TAPI DIDEPAN ORG YG KITA SUKA, LIDAH BEBAS BERKATA APA SHJ.
DIDEPAN ORG YG KITA CINTA, KITA JD MALU,
TAPI DIDEPAN ORG YG KITA SUKA, KITA AKAN TUNJUKKAN IMEJ SEBENAR.
KITA TDK BOLEH MERENUNG MATA ORG YG KITA CINTA,
TAPI KITA SELALU MERENUNG MATA ORG YG KITA SUKA.
PERASAAN CINTA BERMULA DARI MATA,
PERASAAN SUKA BERMULA DARI TELINGA.
SETIAP ORG AKAN MENGALAMI CINTA DLM HIDUP, CUMA FIKIRKAN BERSAMA2 SIAPA YG KITA CINTA....
TETAPI HAKIKATNYA CINTA PADA ALLAH SWT ADALAH HAKIKI & ABADI.
CINTA IBARAT SEBUAH RMH X PERLU CANTIK, X PERLU MEWAH YG PENTING KITA BAHAGIA DIDLMNYA.
CINTAKAN BUNGA AKAN LAYU...
CINTAKAN MANUSIA, MANUSIA AKAN MATI...
CINTAKAN ALLAH, AKAN KEKAL ABADI SELAMANYA...

A shoulder to cry on...

Life is full of lots of up and downs,
And the distance feels further
When you’re headed for the ground
And there is nothing more painful
Than to let your feelings take you down
It’s so hard to know the way you feel inside
When there are many thoughts
And feelings that you hide
But you might feel better
If you let me walk with you by your side

And when you need a shoulder to cry on
When you need a friend to rely on
When the whole world is gone
You won’t be alone, cause I’ll be there
I’ll be your shoulder to cry on
I’ll be there
I’ll be a friend to rely on
When the whole world is gone
You won’t be alone cause I’ll be there

All of the times when everything is wrong
And you’re feeling like
There’s no use going on
You can’t give it up
I hope you work it out and carry on
Side by side
With you till the end
I’ll always be the one to firmly hold your hand
No matter what is said or done
Our love will always continue on

Everyone need a shoulder to cry on
Everyone need a friend to rely on
When the whole world is gone
You won’t be alone, cause I’ll be there
I’ll be your shoulder to cry on
I’ll be there
I’ll be a friend to rely on
When the whole world is gone
You won’t be alone
Cause i’ll be there

You have my shoulder to cry on
I’ll be there
I’ll be the one to rely on
When the whole world is gone
You won’t be alone
Cause i’ll be there...

Friday, December 02, 2011

30 november2011

tarikh yg mess buat nana...ilang pon kesyagan..huhuhu...dugaan betul... sape la ambik.. xpela..semua ni kat dunia..kat dunia byk yg xadil...xpe2... dh la pon ilang..num2 kwn pun ilng...hbis ilang..ku kesepian sekarang...huhuu... skrg ni..duk diam2 jer.. apepun..dah kena beleter dgn umi..ayah pun huhu... cuai nya dirini... sabar la.. ilang dha semua num...maka ilangla segala hubgan ini...huhuhuhu sedihhh2....
tapi tarikh ni pun best jgk...:) thanks to da person who nice to me..

Tuesday, November 29, 2011

5 FAKTA UNTUK ANDA PERCAYA ATAU TIDAK



1. Jika anda makan SATAY, jangan pula lu...pa timunnya, sebabnya memakan satay bersama karbon yang terhasil selepas pembakaran akan mendatangkan kesan karsinogen! Apa bendanya karsinogen tu? (Ianya ialah suatu keadaan yang menyebabkan barah). Timun pula adalah anti-karsinogen.

2. Jangan makan UDANG selepas mengambil PIL VITAMIN C ! Yang mana anda akan mati keracunan Arsenik dalam beberapa jam sahaja.

3. Barah akibat penggunaan bahan dalam SHAMPOO. Balik rumah dan pergi periksa. Tukarlah ke jenama lain sebelum terlambat, jika kandungan dalam shampoo anda mengandungi Sodium Laureth Sulfate atau ringkasnya SLS. Bahan ini akan menyebabkan barah dalam jangka masa yang panjang dan ini bukannya jenaka. Shampoo yang disahkan mengandungi bahan ini ialah; VO5, Palmolive, Paul Mitchell, L'Oreal, Hemp Shampoo terbaru keluaran body shop, Nature Force dan lain-lain lagi. Shampoo Clairol's Herbal Essence adalah satu-satunya yang mengandungi Sodium Laureth Sulfate secara tunggal. Meskipun pertanyaan telahpun dibuat terhadap syarikat ini dan jawapan dari mereka ialah, "Ya memang kami dah tahu masalah ini tetapi kami tidak boleh melakukan apa-apa kerana kami memerlukan bahan yang boleh mengeluarkan busa yang banyak". Dalam pada itu, Pasta Colgate & Dee Dee (untuk kanak-kanak) turut mengandungi bahan yang sama untuk penghasilan busa.

4. Kepada penggemar makanan jenis MEE SEGERA (tak kiralah maggi, koayteow dsb), Pastikan berhenti makan dulu sekurang-kurangnya 3 hari selepas mengambil mee segera sebelum mengambil paket yang seterusnya. Maklumat yang dikongsi bersama dengan seorang doctor. Keluarga saya telah menghentikan pengambilan makanan ini setelah mendapat tahu berkenaan salutan wax ke atas makanan ini. Inilah yang menyebabkan mee segera tidak melekat antara satu sama lain apabila dimasak. Telah dinyatakan terdahulu melalui SEORANG AKTOR dari SBC (sekarang ni dikenali sebagai TCS). Beberapa tahun lalu, yang mana kariernya membuatkan beliau sangat sibuk untuk memasak, jalan mudah mengambil mee segera setiap hari. Kemudiannya beliau disahkan menghidap barah. Barahnya disebabkan wax dalam mee segera. Doktor juga memberitahu yang badan manusia memerlukan 2 hari untuk membersihkan wax dari sistem badan. Seorang lagi mangsa yang serupa ialah Pramugara dari SIA yang mana setelah berpindah dari rumah ibunya ke rumahnya sendiri, Dia tidak memasak tetapi kerap makan mee segera. Dia didapati menghidap barah dan mati selepas itu. Sekarang ini tindakan memakan mee segera bolehlah diistilahkan sebagai 'makan untuk mendapat barah'.

5. BAWANG GORENG SEGERA, Seorang kawan melawat ke sebuah perusahaan kecil membuat bawang goreng, dan melihat terdapat banyak straw minuman. Yang bewarna dan tidak bewarna diasingkan. Apa yang mengejutkan ialah straw yang tidak bewarna dicampur bersama gorengan bawang yang bertujuan apabila plastik straw tersebut dipanaskan, ianya melebur lantas menyaluti bawang tersebut. Sebab itulah kalau bawang goreng segera yang dibeli terdedah kepada udara tak akan lembik tapi kalau kita buat sendiri lembik dalam masa yang singkat sahaja.

Sebarkanlah maklumat ini kepada orang- orang yang anda sayangi dan pengguna yang masih belum disedarkan lagi.

...really mean that...huh...nice song

video

Monday, November 28, 2011

huh..nice one celoteh..

hidup ini tak lengkap kalau ade manis je mesti la pahit pun turut menemani.. hari tak selalunya cerah pasti ade redupnya,takppun hujan dgn lebat kemudian muncul pelangi... banyak pepatah mengenai nya... org kata hidup ini umpama roda,jap  kita kat atas,jap kita kat bawah.. pengalaman membawa erti yg bernilai buat seseorg.. org tua kata, kami ni makan lebih byk garam dari kamu..mean org  yg lebih tua byk pgalaman dr kita yg muda ni.. baru setahun jagung katakan.. hidup ini tak akan berlaku kalau xde perkataan pertama kali kan... kalau dah pertama mesti la ia sesuatu yg baru..xkn nk sama jer kn..mesti la nk jugak merasa... berani tu lain kira.. huh.. apepun.. hidup ni tak seindah khbar dr buku2 novel tu, realiti lain. ade yg berpesan,jgn diikutkan sgt cerita buku tu, kenyataannya mmg jauh berbeza..well, enjoy da life..!!!

Saturday, November 26, 2011

lawak: sebuah karangan yg menarik perlu di baca


Karangan terbaik UPSR 2007 Karangan budak darjah 4
Pagi itu pagi minggu. Cuaca cukup sejuk sehingga mencapai takat suhu beku. Sebab itu saya tidak mandi pagi sebab air kolah jadi air batu dan air paip tidak mahu keluar sebab beku di dalam batang paip. Pagi itu saya bersarapan dengan keluarga di dalam unggun api kerana tidak tahan sejuk. Selepas itu emak saya mengajak saya menemaninya ke pasar. Tetapi saya tidak mahu.
Selepas emak menikam perut saya berkali-kali dengan garfu barulah saya bersetuju untuk mengikutnya. Kami berjalan sejauh 120 kilometer kerana pasar itu letaknya 128 kilometer dari rumah. Lagi 8 kilometer nak sampai pasar saya ternampak sebuah lori kontena meluru dengan laju dari arah belakang.
Dia melanggar emak saya. Emak saya tercampak ke dalam gaung. Dia menjerit "Adoi!". Lepas itu emak saya naik semula dan mengejar lori tersebut. Saya pun turut berlari di belakang emak saya kerana takut emak saya melanggar lori itu pula. Pemandu lori itu nampak kami mengejarnya. Dia pun memecut lebih laju iaitu sama dengan kelajuan cahaya. Kami pula terpaksa mengejar dengan lebih laju iaitu sama dengan dua kali ganda kelajuan cahaya. Emak saya dapat menerajang tayar depan lori itu. Lori itu terbabas dan melanggar pembahagi jalan lalu bertembung dengan sebuah feri. Feri itu terbelah dua.
Penumpang feri itu yang seramai 100 orang semuanya mati. Pemandu feri itu sangat marah. Dia pun bertukar menjadi Ultraman dan memfire pemandu lori. Pemandu lori menekan butang khas di dalam lori dia..lori itu bertukar menjadi robot Transformer. Mereka bergaduh di udara. Emak saya tidak puas hati. Dia pun terus menyewa sebuah helikopter di GentingHighlands dan terus ke tempat kemalangan. Dia melanggar pemandu feri yang telah bertukar menjadi Ultraman itu.
Pemandu feri itu terkejut dan terus bertukar menjadi pemandu feri semula lalu terhempas ke jalanraya. Pemandu feri itu pecah. Pemandu lori sangat takut melihat kejadian itu. Dia meminta maaf dari emak saya. Dia menghulurkan tangan ingin bersalam. Tetapi emak saya masih marah. Dia menyendengkan helikopternya dan mengerat tangan pemandu lori itu dengan kipas helikopter. Pemandu lori itu menjerit "Adoi..!" dan jatuh ke bumi. Emak say menghantar helikopter itu ke Genting Highlands. Bila dia balik ke tempat kejadian, dia terus memukul pemandu lori itu dengan beg tangannya sambil memarahi pemandu lori itu di dalam bahasa Inggeris.
Pemandu lori itu tidak dapat menjawab sebab emak saya cakap orang putih. Lalu pemandu lori itu mati. Tidak lama kemudian kereta polis pun sampai. Dia membuat lapuran ke ibu pejabatnya tentang kemalangan ngeri itu. Semua anggota polis di pejabat polis itu terperanjat lalu mati. Orang ramai mengerumuni tempat kejadian kerana ingin mengetahui apa yang telah terjadi. Polis yang bertugas cuba menyuraikan orang ramai lalu dia menjerit menggunakan pembesar suara. Orang ramai terperanjat dan semuanya mati.
Selepas itu emak saya mengajak saya ke pasar untuk mengelak lebih ramai lagi yang akan mati. Di pasar, emak saya menceritakan kejadian itu kepada penjual daging. Penjual daging dan peniaga-peniaga berhampiran yang mendengar cerita itu semuanya terkejut dan mati. Saya dan emak saya terus berlari balik ke rumah. Kerana terlalu penat sebaik saja sampai di rumah kami pun mati. Itulah kemalangan yang paling ngeri yang pernah saya lihat sebelum saya mati.

About ‘that cat’.



This story is fictitious. Any similarity to any person, institutions or events is merely coincidental. :)
This is my first writing art… enjoy it!
This is story about cat. Rina love cat pretty well cause it cute and adorable. It gives her peace and joyful when see the cute cat. So what she wants to say is not about cat but it about little cat that she named Garfield. That cat is docile cat. Yup that cat quite tame but sometimes dangerous. Yup, seriously she meet that cat last two years ago, when she get into university.
 The story begin with, when she attend seminar but did not really what was seminar was, that is first time she saw him. Her heart said, “Someday he will be my friend”. So as times goes by, she always thinking about him, even in the class. “Oh,no! It disaster why he always in my thought, even I did not recalled for that. Huh, it makes all my day become mess.” So, she tries to get the first step, tried get his contact and it was nice she get from her senior. Huhuhu…it so shamed..org kata,’ape nk buat kalau bila gile kan’..huhuhu
So she sent her first message to him and guesses what? It was positive. So, they’re doing well after that, always hang out together, take dinner, and went shopping, played bowling, online until late night and all other stuffs they doing it almost one month. For her it was pleased moment that she haven’t got it before. “Thank to him for being kind to me I’m appreciating it.” By the way, her heart does not said anything about him, it pretty fine with him.
At that times what she can say, he not likes other man romantic or gentle he is ok.  But her friend said, he looked like unfriendly and cool person. She was shocked with that statement, with her, he just fine ok but he likes to bullies her cause he is her senior at that times. Although he is senior, she always respects him and like him because he gets a lot of knowledge and shared it. She told me, that man was awesome and up to date man.
When Rina started love Korean drama, songs and all stuff about Korean? All of this cause he introduced her about Korean drama which is ‘Boy over flower’ and song from artist 8eight. In his car all what his listening is Korean song. So, because curiosity she has, she tried to figure it out by herself. And that was her feeling toward that Korean.
After one month, he got his first job. He was busy with his work, she also busy with her studied so their time was limited. Less contact, less keep in touch. Then after a few months when she was in semester two, they meet again. They hang out and have some chat just one day but it was enough already to her. Then all back to normal, he get to work far away from this state, also her.
Rina told me, she did not remember when was the last time she meet him, maybe about almost around one year and half if I not miss calculated. The last meet it was raining day, just only less one hour she meet him. She did not knew, why that times her heart said, “I like him..” but the other side of her heart said “you can’t cause he will not see you as ………… “ so, she let her heart to be silent love, it was pathetic. Huhuhu.. Just one side… tragic huhu.. Just be friend or just between senior and junior. Is he also same with her or just pretend not to or maybe not… I guess so.
From time to time she want to give up, now and again she really miss him… “I’m about to lose my mind, you’re been gone for so long, I’m running out of time. Where have u been?” (by the way she know where is he, but he is quite busy and he is workaholic person.) her friend always ask,” where is gen2?” , “where is your senior?” …”where is he?” what she go to say? Just pretend not listen and smile. ”I think I good in seek and hide but not. I tried so hard but friend get me.” She whispered. Huhuhu.. So let it be..
That story, it was really tired just waiting just to tell that kind of words is I right? Sometimes we scare that it will be positive or negative results. Moral of the story, if you like someone just tell them even it will not as u want, but admit it as professional. And one more is, we still young just be yourself and enjoy your life. So that all for today… thanks. Bye.
 ni rekaan semata-mata...

Periodic table...


Periodic table...
How to remember it? Here I only prepare for transition group in Malay J
Sc- shah
Y- yahya
La-love
Ac-awal
Ti-tapi
Zr-zaman
Hf-hang
Rf-raja
V-ke 5
Nb-naik
Ta-takhta
Db-dengan
Cr-cara
Mo-membawa
W-watak
Sg-sebagai
Mn-mantan
Tc-tertinggi
Re-raja
Bh-bahrain

Fe-faktor
Ru-rumah
Os-orang
Hs-utan
Co-camel
Rh-ramai
Ir-ingat
Mt-mereka
Ni-ni
Pd-pandai
Pt-pantun
Ds-di
Cu-club
Ag-agar
Au-audium
Rg-rasa
Zn-ziana
Cd-comel
Hg-habis

selamat menghafal


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...