untuk yg menunggu masakkan ni sila bersabar..later i'll cook. |
sebut pasal kari mesti ingat kari ikan..ok kari kepala ikan..huhuh.. kalw ade sambal belacan lagi best..palk tu mkn ulam2..huh..tergoda plak..hhuhuh..ok ni antara bahan2 nk masak...
Bahan-bahan ( 4 org )
- kepala ikan besar lebih kurang 600g ikan
- kacang bendi 8 bji
- 2 biji cili potong dua
- 1 biji tomato
- 1 1/2 bungkus rempah kari ikan
- sedikit halba campur
- santan pekat 1/2 cawan
- daun kari
- garam dan 1/2 cwn santan cair
- 4 biji bwg merah n 1 ulas bwg putih (tumbuk sehigga halus)
- 2 biji bwg merah n 1 ulas bwg ptih (potong nipis utk d tumis)
- air
Cara-cara
- mula2 letakkan rempah/serbuk kari dlm 1 mangkuk campur bersama santan cair air perahan asam jawa
- tumbuk bwg merah n bwg putih gaulkan bersama2 rempah tadi
- panaskan minyak tumis halba campur bersama2 bwg merah setelah kekuningn mskkan daun kari
- masukkan bancuhan rempah kari tadi ...tutup periuk n kecilkan api
- msk sehingga pecah minyak kemudian mskkan sedikit air dan santan pekat
- setelah mengggelegak mskkan kepala ikan,kacang bendi,cili ,tomato,n garam secukup rasa
No comments:
Post a Comment