Friday, December 16, 2011

resepi: kari kepala ikan..

untuk yg menunggu masakkan ni sila bersabar..later i'll cook.
sebut pasal kari mesti ingat kari ikan..ok kari kepala ikan..huhuh.. kalw ade sambal belacan lagi best..palk tu mkn ulam2..huh..tergoda plak..hhuhuh..ok ni antara bahan2 nk masak...

Bahan-bahan ( 4 org )

  • kepala ikan besar lebih kurang 600g ikan
  • kacang bendi 8 bji
  • 2 biji cili potong dua
  • 1 biji tomato
  • 1 1/2 bungkus rempah kari ikan
  • sedikit halba campur
  • santan pekat 1/2 cawan
  • daun kari
  • garam dan 1/2 cwn santan cair
  • 4 biji bwg merah n 1 ulas bwg putih (tumbuk sehigga halus)
  • 2 biji bwg merah n 1 ulas bwg ptih (potong nipis utk d tumis)
  • air

Cara-cara

  1. mula2 letakkan rempah/serbuk kari dlm 1 mangkuk campur bersama santan cair air perahan asam jawa
  2. tumbuk bwg merah n bwg putih gaulkan bersama2 rempah tadi
  3. panaskan minyak tumis halba campur bersama2 bwg merah setelah kekuningn mskkan daun kari
  4. masukkan bancuhan rempah kari tadi ...tutup periuk n kecilkan api
  5. msk sehingga pecah minyak kemudian mskkan sedikit air dan santan pekat
  6. setelah mengggelegak mskkan kepala ikan,kacang bendi,cili ,tomato,n garam secukup rasa 
huhuhu..pasni kena blaja masak byk agla.. step by step..it is learning process... adus..kari ouh kari...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...